A honlapon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett, a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. 

Miért kell a szülőkek tisztelni egymást?

Írta: Ursinyi Julianna Ágnes

A gyermek a legfinomabb műszer a világon. Mindent megérez ami a szülők körül zajlik. A szavakból nem érti meg az egymástól elhidegült szülők problémáját,

viszont a tetteivel és a gesztusaival a gyermek jelzi mindkét szülőnek hogy neki mindkettő egyaránt fontos. Már kicsiny gyermek korban kezd kifejlődni a gyermek világképe. A gyermek azt hiszi, hogy ő a kapocs a két szülő között, és ezért próbálja összetartani a kapcsolatot, hogy neki megmaradjon mindkét szülő. Igazából ezt önző módon teszi, mert úgy érzi hogy neki joga van mindkét szülőhöz. Ez így is van rendjén a gyermek szempontjából, és a túlélési esélyei végett.

A gyermek egészen kicsiny korban már átéli érzelmileg a két szülő kapcsolatát. A gyermek a családban tanulja meg az alapvető viselkedési mintákat. Megtanulhatja a szeretet, az odafigyelést, a tiszteletet, a gondoskodást, a kapcsolatteremtést, ha a szülőknek jó a kapcsolata. Megtanulhatja az önfeladást bizonyos célokért, mert a két szülő a példa neki.

A házasság szent kötelék. Különösen a gyermek születése után már nem mondhatunk egyetlen rossz szót sem egymásra, mert a gyermeket sértjük meg vele legjobban ha a másikat bántjuk. A gyermek belső világában a két szülő a király és a királynő. Mindenkinek van férfi és női énje. Isten azért teremtette így az embert hogy minden élethelyzetben helyt tudjon állni. Például az egyedül maradt férfi is tudjon gyermeket gondozni, vagy az egyedülálló nő is képes legyen az önvédelemre és az önfenntartásra. Ha a gyermek tudatában az anya vagy az apa eszményképe megsérül, akkor a női és férfi énjei sérülnek és nem lesz megfelelő az érzelmi és a személyiségfejlődése.

Ezért nem szabad a gyermeket a másik szülő ellen nevelni. Felborítunk egy kényes egyensúlyt. Mostanában nagyon sok gyermek esik áldozatul a szülők rossz kapcsolatának. Az egymást bántó szülők mintája már pici korban beivódik a tudatba és ez a minta marad meg az agyban. Nem lesz megtanítva neki az egymás tisztelete és sérthetetlensége, ezért később a rossz viselkedésmintákat fogja követni. Nem lesz sikeres a kapcsolatteremtésben, és a kapcsolatok fenntartásában. Végül a gyermeknek lesz lelki fájdalma a szülők rossz kapcsolata miatt, pedig ő aztán mindent meg tett annak érdekében, hogy a család együtt maradjon, pedig akkor még beszélni sem tudott.

A gyermeknek nem fejlődik ki jól a világképe ha arra kell figyelni, hogy a szülőket össze tartsa. Lehet, hogy a szülők mindebből semmit sem vettek észre, mert megvan a saját problémájuk. A pici korban ért érzelmi sérülés már óvodában megmutatkozik a gyermek viselkedésében, játékában. Igazából ebből nehéz meggyógyulni a gyermeknek mert az élet halad tovább és a rossz alapokra nehéz építkezni. Lépten-nyomon akadályokba kudarcokba fog ütközni az elégtelen érzelmi, szellemi fejlődés végett. Ezért tehát nincs jogunk ahhoz hogy a gyermekünket érzelmileg és lelkileg meggyilkoljuk, mert nagyon nagy szüksége lesz a jó érzelmi alapokra egész életében.

Ugyanez a helyzet a nagyszülőkkel is. A nagyszülők is fontos szerepet töltenek be a gyermek fejlődésében. Éppen ezért ne tiltsuk a gyermeket a nagyszülőktől, és ne is tegyünk rájuk negatív megjegyzéseket. Egy ideális család nagyszülőkkel együtt komplexebb mintát képezhet a gyermek számára, és erősebbek lesznek „gyökerei”. Ezért ugyanolyan fontos mindegyik nagyszülő. Ha valaki egyedül neveli a gyermekét, a nagyszülő kitűnően pótolhatja a másik nemet. Például ha egy anyuka egyedül neveli a gyermekét és a gyermek sokat van együtt a nagypapával is, ilyen módon teljes lehet a személyiségfejlődése. Az is jó ha az ilyen gyermek a lehető leghamarabb elkezd közösségbe járni.

Vajon mi a legfontosabb amit még tehetünk a gyermekünkért? Ha ajándékot kap, hívjuk fel a figyelmét, hogy valamelyik szülő sokat fáradozott azért hogy ő azt megkapja. Tanítsuk meg, hogy az értékeket becsülje meg, tisztelje a munkát ami által neki kedvezőbbek a körülményei.